top of page
  • Writer's picturekirsiannukkalehto

Pitäjät tarvitsevat omat elinvoimastrategansa!

Yksi tärkeä arvoni on yhteistyö. Yksi tärkeä näkökulma Hämeenlinnan yhteistyössä on se, ettei kantakaupunkia ja pitäjiä asetettaisi vastakkainasetteluun, vaan mietittäisiin aktiivisesti, miten molemmat hyötyvät toisistaan ja miten myös pitäjät voitaisiin pitää virkeänä ja houkuttelevina. Pitäjiä vahvistamalla, pysyy myös koko kaupunki elivoimaisena! Meidän on vahvistettava pitäjien omaleimaisia piirteitä ja kasvatettava elinvoimaisuutta vahvuuksien kautta. Viime aikainen kesämökkikeskustelu on tuonut esiin sen, että osalla päättäjistä ei ole kovin hyvää käsitystä siitä, mitä maalla asuminen tarkoittaa. Siksi on tärkeää, että päättäjät ymmärtävät pitäjissä myös asuvien arkea. Koska olen asunut maalla koko lapsuuteni, tiedän, että maalla vesi ei tule kaupungin vesiputkesta vaan omasta kaivosta. Tiedän myös, että tiemaksut maksetaan osakkaiden yhteisestä pussista, eikä kunnan verovaroista. Ymmärrän, että pitäjissä asuville auto on välttämättömyys, jota ilman ei tule toimeen ja tiedän, että arjen toimivuus on monasti kiinni siitä, osaako tarttua itse toimeen vai ei.Nyt siis elinvoimanäkökulmaan! Aloitetaan Hauhosta, koska se on itselleni rakkain ja tunnetuin. Vihavuodessa äitini mökillä on vietetty monta kesäpäivää, erityisesti silloin kun lapsemme olivat pieniä. Hauhon vahvuus on upeat ja puhtaat vesistöt! Vihavuoden koski on todella upea paikka ja yksi Suomen tunnetuimmista koskikalastuspaikoista. Hauhon vanha raitti on todellinen maalaisidyyli. Saisiko raittia kenties laajennettua kaavoittamalla ja rakentamalla uusvanhoja taloja tai mökkejä alueelle lisää? Hauholle saataisiin taatusti asukkaita lisää, jos vapaa-ajan asuntoja voitaisi helposti muuttaa pysyväisasunnoiksi. Sama toki koskee monia muitakin pitäjiä.


Lammin alueen ehdoton vetovoimatekijä on Evon alue! Evolla on huimat mahdollisuudet kehittyä luontomatkailun, koulutuksen ja tutkimuksen keskittymäksi, kunhan se tehdään paikallisia ihmisiä, yrityksiä, yhdistyksiä ja muita asianosaisia kuunnellen. Lammin lukio voisi erikoistua vaikkapa partioon tai luonnon monimuotoisuuteen, -suojeluun ja -tutkimukseen Evon vanavedessä. Lammin lukio tarvitsee voimakkaampaa profilointia, jotta se olisi vetovoimanen myös alueen ulkopuolisille opiskelijoille. Evolla on muistoissani ihan erityinen lokero. Siellä olen oppinut, kuinka tuhatpäisen joukon ruokailut organisoidaan aikataulussaan tai mitenkä iso määrä bisnesvaikuttajia saadaan houkuteltua keskelle metsää. Kyse on tietysti partiomuistoista!


Tuulos on tärkeä etappi matkalla Evolle ja kaikille alueen lukuisille mökeille. Tuulonen on loistava esimerkki siitä, kuinka bisnes nousee keskelle metsää, kunhan vain sijainti on hyvä ja kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Luulen, että siellä osaavat kyllä keksiä omat ideansa ilman meidän kantakaupunkilaisten viisastelua!


Renko on jo niin lähellä Hämeenlinnan keskustaa, joten sieltä on helppo kulkea vaikkapa keskustaan töihin. Erityisesti Renkoon, mutta myös muihin pitäjiin pitäisi panostaa edullisten tonttien kautta. Renkoon minua on erityisesti vienyt geokötköily. Erityisen ihanana paikkana pidän Kuittilan harjua. Sinne kannattaa mennä näin keväisin, kun näsiät ovat kukassa. Saisiko Hämeen Ilvesreitistä tai Härkätiestä rakennettua Evon kaltaisen vetonaulan?


Iittalaan ovat tieni johtaneet lähinnä geokätköilyn ja toisen lapsen harrastuksen myötä. Siellä on myös isäni syntymäkoti. Kalvolan vahvuus on ehdottomasti sijainti! Iittalassa on hyvät peruspalvelut ja samalla sieltä on loistavat yhteydet moottoritietä tai rautateitä pitkin niin Hämeenlinnaan kuin Tampereellekin. Kalvola pitää saada potentiaaliseksi asuinpaikaksi kilpailemaan esimerkiksi Lempäälän kanssa. Lasimäki puolestaan voisi kasvaa pohjoismaiseksi design kohteeksi. Kuinka voisimme houkutella samalle mäelle lisää vahvoja Suomalaisia brändejä? Brändäystä tarvitaan myös muissa pitäjissä. Mitäpä jos tehdään Lammin sahdista ja Vanajaveden kuhasta tulevaisuuden shampanjaa ja kaviaaria?


On selvää, että rahat eivät tule riittämään kaikkiin nykyisiin palveluihin tulevaisuudessa. Päiväkodin ja koulut ovat erityisen tärkeitä pitäjien elinvoiman ylläpitämiseksi. Olisin valmis mieluummin säilyttämään Alvettulan kyläkoulun ja Lammin lukion, kuin keskustan useat ja muutaman kilometrin päässä toisistaan sijaitsevat terveysasemat, joihin on myös kohtuullisen hyvät joukkoliikenneyhteydet. Lapset kulkevat kouluun ja päiväkotiin joka päivä, mutta terveysasemalla vieraillaan yleensä harvakseltaan. Perheiden arjen toimivuus on todella tärkeää hyvinvoinnin näkökulmasta!


 

Tule seuraamaan, tykkäämään ja keskustelemaan kanssani vaalisivuillani Facebookissa.

Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista nimimerkillä @kalehto.


Blogin kuvan tiedot

Kuvaaja: Kirsi Lehto

Paikka: Vihavuosi, Hämeenlinna

101 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page