top of page
  • Writer's picturekirsiannukkalehto

Yritetäänkö vielä käärmettä pyssyyn vai keksitäänkö muuta?

Hämeenlinnan keskustaa on nyt yritetty elvyttää siitä lähtien, kun ensin kaupat siirtyivät keskustasta Tiiriöön ja sitten Goodmaniin. Keskustan ’kehittämiseen’ on käytetty rahaa ainakin sata miljoonaa, saamatta käytännössä mitään muuta aikaan, kuin lähes tyhjiä pysäköintitaloja ja erilaisia kaavaehdotuksia toisensa jälkeen.

Vaikka jälkiviisaus on maailman parasta viisautta, niin en malta olla pohtimatta sitä, että mitä jos ne kymmenet ja sadat miljoonat olisikin käytetty toisin. Mitä jos olisimmekin panostaneet kohtuullisiin ryhmäkokoihin, terveisiin ja turvallisiin päiväkoteihin ja kouluihin? Mitäpä jos olisimme panostaneet syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn ja muuhun ennaltaehkäisevään työhön päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotyössä ja perheiden parissa?

Kaupungin virkamiehiltä ja muilta työntekijöiltä on tullut selkeää viestiä, että resursseja esimerkiksi kaavoittamiseen, ei ole ollut tarpeeksi, vaikka kiinnostusta on ollut niin yritystonttien kuin omakotitonttienkin osalta. Mitä jos panokset olisi laitettu keskustan kaavoitussuunnitelmien sijaan siihen, että olisi selvitetty ja kaavoitettu yrityksille ja perheille sopivia tontteja? Voisiko olla niin, että silloin Hämeenlinnassa olisi nykyistä enemmän yrittäjiä ja perheasuntoja?


Mitäpä jos ne panokset laitettaisiinkin siihen, että Hämeenlinna olisi Suomen yritysystävällisin kaupunki ja täällä asuisivat Suomen onnellisimmat perheet? Itse uskon siihen, että hyvä ja toimiva arki niin yrittäjien kuin perheiden näkökulmasta houkuttelee muuttamaan Hämeenlinnaan. Kun Hämeenlinna houkuttelee asukkaita ja yrittäjiä, niin kyllä se investointirahakin seuraa perästä. Investoijia ei saa Hämeenlinnaan pakottamalla tai kyllä kuka tahansa investoija tulee helpon rahan perässä, mutta siihen meidän hämeenlinnalaisten rahat eivät yksinkertaisesti riitä. Siksi vetovoimatekijät on rakennettava pidemmän kaavan kautta, pitkäjänteisesti ja aitojen vetovoimatekijöiden kautta eli sen kautta mitä yrittäjät ja asukkaat oikeasti haluavat.


Kukaan ei voi tietää varmasti mikä olisi ollut tai on oikea tie eteenpäin. Yhtä lailla oma ajatukseni ja ehdotukseni voi olla pielessä. Siksi meidän tulee selvittää yritysten näkökulmasta, mitkä ovat tärkeimpiä asioita sijoittua Hämeenlinnaan. Vastaavasti meidän tulee selvittää, mitkä asiat houkuttelevat muuttamaan Hämeenlinnaan ja toisaalta mitkä asian työntävät täältä pois. Meidän tulee myös selvittää, miten jo tehdyillä päätöksillä on ollut vaikutusta kaupungin talouteen, jotta ymmärtäisimme tehdä jatkossa oikeita päätöksiä. Meillä ei ole enää varaa luulla, vaan tarvitaan tietoa päätöksenteon pohjaksi.


Kukaan ei voi tietää miten Korona vaikuttaa maailman menoon tai tuleeko tulevaisuudessa eteen jotakin muuta, mikä vaikuttavat muuttovirtojen suuntaan. Siksi on tärkeää, että Hämeenlinna ei etene vain yhden kortin varassa, vaan tarvitaan vaihtoehtoisia etenemisreittejä, joille täytyy tehdä vaikutusten arviointi myös taloudellisesti. Tarvitaan myös joustavuutta ja kykyä muuttaa suunnitelmia, jos valittu suunta osoittautuu vääräksi.


Hämeenlinnaan tarvitaan luottamuksellinen ilmapiiri, jotta erilaisia ja uusia ideoita voidaan nostaa esiin ja tarkastella objektiivisesti, ampumatta niitä heti alas. Timantit syntyvät vain hiomalla. Kummallisesta tai yksinkertaisesta ideasta voi syntyä loistava idea sopivasti hiomalla tai yhdistämällä syntyneitä ideoita toisiinsa. Toivon kaikilta tulevilta päättäjiltä avarakatseisuutta, halua kuunnella asukkaiden toiveita sekä halua tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen! 

Lue myös ajatuksistani Hämeenlinnan visioksi vuodelle 2030.Tule seuraamaan, tykkäämään ja keskustelemaan kanssani vaalisivuillani Facebookissa.


Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista nimimerkillä @kalehto.Blogin kuvan tiedot


Kuvaaja: Kirsi Lehto


Paikka: Hämeenlinna

69 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page