top of page
  • Writer's picturekirsiannukkalehto

Näin saadaan hämeenlinnaN toimeenpanoon vauhtia


Keväällä tehdyn kyselyn mukaan 57 % hämeenlinnalaisista on sitä mieltä, että asioissa mennään eteenpäin ja 56 % on sitä mieltä, että Hämeenlinnan kehittyy oikeaan suuntaan. Suurin osa kaupunkilaisista on siis sitä mieltä, että asiat ovat hyvin. Samaan aikaan liian monella kaupunkilaisella on tunne, että mitään ei tapahdu tai asiat tapahtuvat liian hitaasti. Hämeenlinnan isoin haaste on tällä hetkellä toimeenpano!


Samaan asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Hämeen Sanomat pääkirjoituksessaan. Päätin omalta osaltani ottaa kantaa ja kirjoitin vastineen. Myös kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen otti kantaa asiaan kaupungin puolesta. Teema ei sinänsä ole uusi, sillä pidin lähes saman sisältöisen puheen kesäkuun valtuustossa 12.6.2023.
Kirjoitukseni Hämeen Sanomissa 4.9.2023


Hämeen Sanomien pääkirjoituksessa 30.8.2023 todetaan, että luottamushenkilöt ovat tyytymättömiä vauhtiin, jolla viranhaltijat pestejään hoitavat. On valitettava tosiasia, että on liian paljon asioita, jotka on päätetty tehtäväksi jo heti tämän valtuustokauden alkupuolella, mutta ovat edelleen toteuttamatta. Vaikka resursseja tai rahoitusta on päätetty lisättäväksi budjetin puitteissa, niin kaavoitus tai pitäjien tonttimyynti ei ole nopeutunut, mökkien ympärivuotiseen käyttöön muuttamista ei ole ohjeistettu tai markkinoitu, elinvoiman keihäänkärjet ovat edelleen määrittämättä ja tyhjien rakennusten (joiden ylläpito maksaa arviolta n. 2 meur/vuosi) myynti ei ole vauhdittunut, näin muutama mainitakseni.


Asia ei toki ole pelkästään noin yksioikoinen. Samaan aikaan valtuutetut tekevät uusia aloitteita ja edellyttävät lisätietoa. On totta, että useat kaupungin työntekijät ovat hyvin kuormittuneita ja varmasti tekevät parhaansa. Oleellista on analysoida, mistä syystä näin on. Otin omalta osaltani tähän kantaa jo kesäkuun valtuustossa. Meidän on välttämätöntä priorisoida asioita nykyistä vahvemmin, keskityttävä konkreettiseen tekemiseen ja lopetettava täydellisyyden tavoittelu!


Jokainen, joka asuu omakotitalossa tietää, että mitään ei saa aikaan, jos samaan aikaan suunnittelee ja toteuttaa keittiön, kylpyhuoneen ja olohuoneen remontteja, rakentaa autotallia ja kunnostaa pihaa. Sitä me kuitenkin yritämme Hämeenlinnan kaupungissa tehdä. Meidän on pakko laittaa asioita nykyistä vahvemmin tärkeysjärjestykseen, jotta asioita saadaan myös valmiiksi.


Meidän on pakko siirtää katse tulevaisuuteen ja konkreettiseen tekemiseen, sen sijaan että keskitytään raportoimaan menneisyyttä. Tällä valtuustokaudella valtuutetuilla on ollut päätettävänä tai tiedoksi saatettavana lähes kolmekymmentä ohjetta, sääntöä, raporttia tai muuta pitkää, usein yli satasivuista dokumenttia. Kun lasketaan kaikki lautakunnat ja jaostot päälle, puhutaan tuhansien sivujen dokumenttien generoinnista sen sijaan, että keskityttäisiin konkreettisiin toimenpiteisiin. Osa niistä on toki lakisääteisiä, mutta karsittavaa varmasti myös löytyy. Normien tai vähintäänkin totuttujen toimintatapojen norminpurkutalkoita tarvitaan.


Riittävän hyvän pahin vihollinen on täydellisyyden tavoittelu. Haaste on siinä, että usein pyritään tekemään maailmaa syleileviä ja täydellisiä suunnitelmia. Samaan aikaan ei huomata, että maailma ympärillä muuttuu ja ne suunnitelmat ovat jo vanhentuneet, ennen kuin edes toteutusvaiheeseen päästään. Ei ole järkevää edes yrittää tehdä kaikkea kerralla ja kympin arvoisesti. Usein seiskan tai kasin suoritus riittää. Kun tehtäviä pilkotaan pienempiin kokonaisuuksiin, niin useampi asia voidaan oikeasti saada maaliin asti ja nopeammin.


Olen suurimman valtuuston ryhmän puheenjohtajana luvannut, että edistän mielelläni viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välistä vuoropuhelua, jotta toimenpiteitä uskalletaan rohkeammin priorisoida ja jopa jättää tekemättä. Nyt viranhaltijoiden on uskallettava tarttua tarjoukseen ja tehdä konkreettisia ehdotuksia, miten me luottamushenkilöt voimme omalta osaltamme auttaa.


Hämeenlinna on jo nyt huikean hieno kaupunki. Tehdään siitä vielä ketterämpi ja houkuttelevampi ketterämpi Hämeenlinna - yhdessä!


Kirsi Lehto

Kokoomuksen Hämeenlinnan valtuustoryhmän puheenjohtaja


 

Ota rohkeasti yhteyttä ja tule seuraamaan ja keskustelemaan kanssani myös Facebookissa. Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista.


Blogin kuvan tiedot

Kuvaaja: Kirsi Lehto

Paikka: Kauppakeskus Linna, Sibeliuksen syntymäkodin vieressä


11 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page