top of page
  • Writer's picturekirsiannukkalehto

Katse kohti tulevaisuutta

Hämeenlinnan kaupunki ja valtuusto muistivat minua merkkipäiväni johdosta 6.5.2024 valtuustossa. Pidin valtuustossa kiitospuheen, jossa samalla arvioin mennyttä valtuustokautta ja katsoin myös tulevaan.
 

Lähdin kolme vuotta sitten politiikkaan viime kuntavaalien myötä. Kuten moni tietää, niin minulla ei ole ollut tätä ennen mitään kokemusta politiikasta. Lähdin rakentamaan entistä houkuttelevampaa Hämeenlinnaa, tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen ja myös lisäämään päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Kaupunkilaiset voivat omalta osaltaan arvioida sitä, onko näissä onnistuttu vai ei.

 

Hämeenlinna on todella upea kaupunki. Tällä on kohtuullisen hyvät palvelut, sujuva arki, hämmästyttävän hyvät harrastusmahdollisuudet ja upea luonto, joista nautimme joka päivä.

Meillä on ollut useita onnistumisia tällä valtuustokaudella. Hämeenlinnan talous on nyt saatu ainakin toistaiseksi tasapainoon ja velan kasvu katkaistua, muistaen sen tosiasian, että vaikeat taloudelliset vuodet on edessä.


Metsärata on saatu kuopattua, mikä on kaupungin tulevaisuuden elinvoiman näkökulmasta kriittinen. On päätetty investoida More-teollisuusalueen eritasoliittymään, mikä on alueen kehittämisen näkökulmasta. On päätetty selvittää mahdollisuutta siirtää Hamkin kampus keskustaan, mikä on kriittistä sekä Hamkin menestyksen sekä kaupungin keskustan elinvoiman kannalta. On päätetty panostaa kaavoitukseen ja kesämökkien lupamenettelyyn on saatu helpotusta, jotta niitä voisi entistä helpommin muuttaa ympärivuotisesti asuttavaksi. Ensimmäisten tarpeettomien rakennusten huutokaupat on saatu liikkeelle ja tekojäärata suunnitteille. Hyviä asioita on saatu liikkeelle ja sitä työtä pitää nyt jatkaa! 

 

Yksi syy miksi lähdin politiikkaan, oli se, että Hämeenlinnassa ei hyödynnetä kaikkea sitä potentiaalia, mitä meillä olisi käytössä. Menestyäkseen jatkossa Hämeenlinnan on kuitenkin nostettava rimaa. Kilpailu kaupunkien kesken kiristyy jatkuvasti. MDI:n tutkijoiden mukaan kunnat jaetaan voittajiin ja häviäjiin seuraavan viiden vuoden sisällä. Aikaa siis ei ole hukattavaksi. On tartuttava toimeen!

 

Meidän on oltava aikaisempaa ketterämpiä, rohkeampia ja ennen kaikkea kyvykkäämpiä saamaan konkreettisia tuloksia aikaan. Ketteryys tarkoittaa sitä, että meidän päästävä ihan eri kellotaajuudelle kuin nyt. On suunniteltava vähemmän ja toteutettava enemmän! Yritykset ajattelevat sitä, mitä tapahtuu tänään, huomenna ja ensi viikolla, samaan aikaan kun kaupunki katsoo asioita kuukausien ja vuosien aikaperspektiivistä. Se ei vaan enää riitä! 

 

Meidän välttämätöntä priorisoida asioita nykyistä vahvemmin ja rohkeammin, jotta tuloksia syntyy nopeammin. Kun liian paljon kaikkea suunnitellaan, niin lopulta mitään ei tule valmiiksi. 

 

Rohkeus on kykyä ottaa riskejä. Riskien ottaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että päätöksiä tehtäisiin tyhmänrohkeasti harkitsematta ja vähän kuin ravihevoset laput silmillä. Riskit, kustannukset ja vaikutukset tulee aina arvioida, jolloin oikeasti ymmärretään mitä ollaan päättämässä ja mitä siitä seuraa. Rohkeus on sitä, että toisinaan otetaan hallittuja riskejä ymmärtäen kuitenkin mahdolliset seuraukset, jos riskit realisoituvat.

 

Meidän on tosissaan keskityttävä kuuntelemaan kuntalaisia ja yrityksiä. Samaan aikaan pitää muistaa, että kaikille ei voi tarjota ja luvata kaikkea. Näin seuraavien vaalien lähestyessä, meidän poliitikkojen on myös uskallettava sanoa ei. 

 

Politiikka, kansainvälinen ja valtakunnan politiikka, alkaa huolestuttavasti eksyä meidän Hämeenlinnan valtuustoon. Se ei lopulta vie yhteisiä ja paikallisia asioita yhtään eteenpäin. Arvokeskustelua voidaan toki käydä, mutta valtuusto ei ole siihen välttämättä oikea paikka. Toivon, että täällä Hämeenlinnassa emme lähtisi vastakkainasettelun tielle, vaan jatkaisimme kompromissien rakentamisen kautta eteenpäin. Kompromissien tekeminen edellyttää aina nöyryyttä ja halua luoda ratkaisuja, jotka eivät täysin itseä miellytä.

 

Päätän puheeni siitä mistä aloitinkin. Hämeenlinna on todella upea kaupunki. Mahdollisuuksia on vaikka mihin! On oikeastaan aika harmillista, Hämeenlinnassa asioita tarkastellaan liian usein negatiivisuuden kautta. Jos jotakin saisin toivoa Hämeenlinnan tulevaisuudelle, niin se olisi positiivinen ja ratkaisukeskeinen ajattelu sekä ylpeys meidän omasta hienosta kaupungistamme. Meidän pitää mennä rohkeammin henkselit paukutellen, nostetaan häntä pystyyn ja tehdään Hämeenlinnasta vielä hienompi kaupunki! Kiitos!  

 

Ota rohkeasti yhteyttä ja tule seuraamaan ja keskustelemaan kanssani myös Facebookissa. Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista.


Blogin kuvan tiedot

Kuvaaja: Anne Laatikainen

Paikka: Valtuustosali Hämeenlinnan Raatihuoneella

 

28 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page