top of page
  • Writer's picturekirsiannukkalehto

Hämeenlinnan kohtalonhetki on käsillä!

Kirjoitus on alunperin julkaistu Hämeen Sanomissa 11.6.2021.


 

Seuraava valtuusto ja uusi kaupunginjohtaja ovat paljon vartioina. Kaupunki joko saadaan kasvun tielle tai se alkaa taantua muun Suomen vanavedessä. Vaalikampanjoissa on keskitytty hyvin pitkälti siihen, mistä asioista ei saa säästää. Ihan liian vähän on keskusteltu siitä, miten parannetaan verokertymää, jolla lakisääteiset palvelut maksetaan kaikille kaupunkilaisille.

Tulevaisuuden näkökulmasta on oleellista, miten Hämeenlinna onnistuu houkuttelemaan yrityksiä ja työssäkäyviä veronmaksajia. Hyvä ja osaava työvoima kannustaa yrityksiä tulemaan paikkakunnalle ja pysymään paikkakunnalla. Yritykset puolestaan houkuttelevat työvoimaa muuttamaan alueelle. Nämä syy-seuraus suhteet on elinvoiman näkökulmasta välttämätöntä ymmärtää ja muistaa tulevaisuuden päätöksenteossa!

Perheet ovat tyypillisesti hyvää työvoimaa ja pitkäjänteisiä veronmaksajia, varsinkin jos ovat omistusasujia. Siksi tonttitarjontaan, kouluihin ja päiväkoteihin sekä perheen arjen toimivuuteen ja hyvinvointiin on panostettava. Panostaessaan perheystävällisyyteen Hämeenlinna voi voittaa kisan verrattuna pk-seutuun ja muihin kasvukeskuksiin!


Hämeenlinna tarvitsee lisää yrityksiä ja yrittäjiä sekä yritysmyönteisyyttä! Yrityksiä kiinnostavia tontteja pitää olla jatkuvasti tarjolla. Tukea on annettava kasvamiseen ja vientiin. Alueelle on saatava syntymään työpaikkoja myös korkeakoulutetuille. Hämeenlinnan on luotava yhteinen yritysyhteistyöstrategia yrittäjien, HAMK:n ja Tavastian kanssa sekä lobattava paikallisen yliopistotoiminnan puolesta. Merkittävä määrä yrittäjiä on eläköitymässä, joten tukea tarvitaan sukupolvenvaihdoksiin ja yrityskauppoihin. On helpotettava alueen yritysten osallistumasta kaupungin hankintoihin.


Hämeenlinnan on varmistettava toimivat kulkuyhteydet ja toimiva arki sekä houkuteltava uusia pendelöijiä muuttamaan paikkakunnalle. Täällä on akateemisille hyvin vähän työpaikkoja ja akateemiset ovat kuitenkin hyviä veronmaksajia. Pendelöinnin avulla saamme myös osaavaa työvoimaa muualta. Pendelöintiin satsaaminen tuo alueelle lisää verotuloja, asukkaita ja yrityksiä. Koronan myötä työpaikalla käydään yhä harvemmin, jolloin Hämeenlinnalla on oiva mahdollisuus houkutella uusia asukaita hyvän sijaintinsa, perheystävällisyytensä ja turvallisuutensa ansiosta. Muualta tänne pendelöiviä on houkuteltava muuttamaan paikkakunnalle. Pendelöivät ovat myös potentiaalisia yrittäjiä.


Hämeenlinnan päätöksenteossa tarvitaan nyt vahvasti perhekeskeistä ja yrittäjämyönteistä asennetta sekä ymmärrystä pendelöinnin vaikutuksista!


 

Tule seuraamaan, tykkäämään ja keskustelemaan kanssani myös Facebookissa.


Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista nimimerkillä @kalehto.Blogin kuvan tiedot

Kuvaaja: Kirsi Lehto

Paikka: Hämeensaari, Hämeenlinna


18 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page