top of page
  • Writer's picturekirsiannukkalehto

1.5.2023 vappupuhe

Kokoomuksen Hämeenlinnan valtuustoryhmän puheenjohtajana sain kunnian pitää tänä vuonna torilla vappupuheen, jonka voit lukea tästä bloggauksesta. Työn puolesta olen toki tottunut puhumaan sadoille ihmisille, mutta tämä oli ensimmäinen julkinen puheeni poliitikkona, joten olihan se vähän myös jännittävää. Tilaisuuden avasi Kokoomuksen Hämeenlinnan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Johanna Sipola ja pääpuhujana oli Sirpa Pietikäinen Europarlamentista. Tilaisuuden päätti Hämeenlinnan mieskuoro.


Yksinäisyys ja mielenterveyden haasteet eivät varmastikaan ole sen yleisin vappupuheen aihe, mutta niillä ajattelin kuitenkin rohkeasti aloittaa. Tutkimusten mukaan joka kolmas suomalainen kokee olevansa yksinäinen. Yksinäisyys on todella haitallista ihmiselle. Ulkopuolisuuden tunne heikentää ihmisen hyvinvointia ja pitkään jatkuessaan yksinäisyys voi aiheuttaa myös fyysistä sairastelua ja masennusta. Jokainen ihminen haluaa kuulua johonkin yhteisöön, olla hyväksytty ja olla onnellinen.


Miksi sitten otan asian esiin juuri tänään? Vappu on työn juhla. Työ luo mahdollisuuden kuulua yhteisöön ja aikuisiässä työ voi myös se paikka, josta voi löytyä jopa uusia ystäviä. Työn kautta ihminen voi kokea merkityksellisyyden tunnetta ja yhteisöllisuuden tunnetta. Työssä ei siis ole pelkästään kyse vain toimeentulosta vaan myös hyvinvoinnista. Sen vuoksi työn tekemisen tulisi olla kaikille oikeus ja mahdollisuus.


Tulevan TE-lainsäädännön muutoksen myötä työllisyys tulee olemaan yhä enemmän olemaan kuntien vastuulla. Kaupunki myös vastaa hyvinvoinnin edistämisestä, vaikka sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyikin hyvinvointialueiden vastuulle. Kaupungin tulee tehdä tosissaan työtä sen eteen, että vähennämme työllistymisen esteitä. Meillä tulee olemaan entistä suurempi vastuu siitä, että kaikille olisi työtä, myös pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille. Nuorten on tärkeää saada kesätyötä, joka antaa pohjaa tulevaisuuden työssäkäynnille. Myös yhä suurempi joukko eläkeläisiä haluaa käydä osa-aikaisesti töissä.


Kaupungin roolina on ennen kaikkea parantaa työvoivoiman kohtaantoa ja vähentää työssä käynnin esteitä muun muassa lisäämällä arjen sujuvuutta siten, että päivähoitoon pääsee helposti, digitaalisia palveluita on tarjolla 24/7 ja esimerkiksi varmistamalla pendelöinnin edellytykset, jotta tältä on helppoa käydä muualla töissä. Edunvalvonnan näkökulmasta on välttämätöntä varmistaa, että metsäratasuunnitelmat kuopataan ja että päärataa aletaan vauhdilla korjaamaan ja sinne rakennetaan myös lisäraiteita sujuvan liikenteen edistämiseksi. Meidän on varmistettava, että hyvät junayhteydet säilyvät tai jopa paranevat tulevaisuudessa.


Tutkimuslaitos MDI:n mukaan kaupungit tulevat jakamaan asukasluvun näkökulmasta voittajiin ja häviäjiin seuraavan viiden vuoden aikana. Me haluamme, että Hämeenlinna haluaa kasvaa ja olla voittajien joukossa. Se ei käy kuitenkaan helposti, sillä kuolleisuus lähes koko maassa on merkittävästi suurempi kuin syntyvyys. Meidän siis pitää saada satojen henkilöiden tulomuuttoa, jotta asukasmäärä pysyy edes samana.


Mitä meidän sitten tulee tehdä, jotta asukasluku saadaan pysymään kasvusuunnassa? Hämeenlinna on jo nyt upea kaupunki ja peruspalvelut ovat monelta osin paremmalla tasolla kuin pääkaupunkiseudulla. Luonto ja palvelut ovat tärkeitä, mutta tärkeimmät syyt kuitenkin muuttaa tänne tai mihin tahansa muualle, ovat työpaikka tai kiinnostava asunto. Sen vuoksi meidän tulee keskittyä ensisijassa juuri niihin.


Meidän on houkuteltava uusia yrityksiä, vahvistaa täällä olevien yritysten toimintaedellytyksiä sekä tukea sitä, että eläköityville yrittäjille löytyy jatkajat. Jotta yritykset haluavat tulla Hämeenlinnaan, se edellyttää kaupungilta yrityslähtöistä palveluasennetta, nykyistä aktiivisempia ja ketterämpiä toimintatapoja mutta myös ennakoitavaa toimintaympäristöä. Pilke silmäkulmassa voisi sanoa, että tässä kisassa ei jaeta palkintoja jaeta aggressiivisesti odottaville!


Tänne tarvitaan kiinnostavia työpaikkoja sekä uusien asukkaiden houkuttelemiseen näkökulmasta, mutta myös sen vuoksi, että korkeakouluopiskelijat jäisivät kaupunkiin. Hämeen Ammattikorkeakoulun opiskelijoista vain kolmannes jää kaupunkiin eli asukaspotentiaali on tosi suuri, huomioiden, että HAMK:ista valmistuu useita tuhansia opiskelijoita joka vuosi. Merkittävin haaste siis on, että täällä ei ole riittävästi työpaikkoja korkeakoulutetuille.


Hämeenlinnan elinkeinopolitiikka on päivitettävä vastaamaan tätä päivää. Elinvoimaan ja vaikuttamiseen liittyviä toimenpiteitä on priorisoitava nykyistä rohkeammin. Kaupungin haaste on se, että suunnittelemme liian monia asioita samaan aikaan ja sen vuoksi valmista ei synny riittävän ketterästi. Meidän tulee analysoida ja valita elinkeinoelämän kivijalat, joiden ympärille on mahdollista rakentaa yhteistyötä ja synnyttää osaamisklustereita, jotka puolestaan houkuttelee taas uusia yrityksiä ja myös tutkimuksen ja tuotekehityksen rahoitusta. Kokonaisuus pitää miettiä yhdessä alueen yrittäjien ja koulutuksen järjestäjien kanssa. Uusi elinvoimajohtaja on todella paljon vartijana.


Hämeenlinnan strategiassa matkailu on valittu tärkeäksi painopisteeksi ja tällä valtuustokaudella perustettu kongressikeskus onkin tehnyt jo tosi hyvää työtä. Kehittämisen näkökulmasta tarvitsemme myös muita kärkitoimialoja matkailun rinnalle. HAMK on investoimassa älykkään biotalouden laboratorioon, ja Kiertokapula on houkutellut tänne useita lupaavia kertotalouden yrityksiä. On selvää, että Hämeenlinnan pitää olla tällä matkalla mukana.


Iittala on jo nyt maailman kuulu brändi. Mitä jos tekisimme Iittalasta suomen designin ja muotoilun keskuksen, jonne alan toimijat haluavat sijoittua? Entäs sitten Evo? Evolla on jo nyt metsän tutkimuksen ja koulutuksen näkökulmasta paljon osaamista ja huikeat mahdollisuudet, mutta niitä on osattava hyödyntää myös elinkeinopoliittisesti, kuitenkin arvostaen metsää, metsänomistajia ja alueen muita toimijoita. Meidän on tunnistettava Hämeenlinnan olemassa olevat vahvuudet, tulevaisuuden mahdollisuudet ja uskallettava tehtävä valintoja.


Hämeenlinna tarvitsee nykyistä aktiivisempaa kiinteistö ja tonttipolitiikka niin yritysten kuin uusien asukkaidenkin näkökulmasta. MORE yritysalueen kehittäminen on meille todella tärkeä kohde ja on todella tärkeää, että moottoritien eritasoliittymän rakentamiseen saadaan myös valtion rahoitusta. Asuinrakentamisen näkökulmasta Ykköskorttelin kaava on lähes valmis ja tietysti toivomme kaikki, että sen rakentaminen alkaa mahdollisimman pian. Meidän pitää myös varmistaa, että Hämeensaaren kaavoitus saadaan maaliin vielä tällä valtuustokaudella.


Kaavoitukseen onkin lisätty nyt entistä enemmän resursseja ja lähtökohtana on, että kantakaupungin alueella saataisiin myyntiin yhä enemmän houkuttelevaa omakotitonttitarjontaa. Pitäjien näkökulmasta on todella tärkeää saada olemassa oleva tonttivaranto liikkeelle aktiivisilla tonttikampanjoilla ja kesäasuntojen lupamenettelyä ympärivuotiseen asumiseen tulee markkinoida ja vauhdittaa, nyt kun ranta-asumiseen liittyvä linjaus on saatu tehtyä.


Lopuksi vielä muutama sana taloudesta. Terve talous on kaupungin kasvun ja vakaan kehityksen perusta. Hämeenlinnan talous on pidettävä tasapainossa. Kaupungin velkaantuminen saatiin onneksi katkaistua viime vuoden aikana. Nyt siitä pitää jatkossakin pitää kiinni. Hyvin hoidettu talous luo edellytykset yrittämiselle ja työllistämiselle, mikä luo taloudellisen perustan kuntalaisten laadukkaille palveluille.


Kaupungin pitää miettiä taloutta ihan samalla tavalla kuin jokainen ihminen miettii omaa talouttaan arjessa. Vastuullinen ihminen ei osta uusia vaatteita tai matkapuhelinta velkarahalla tai osta sitä kalleinta ruokaa, jos rahat ei riitä. Myös kaupungin näkökulmasta on tärkeää tehdä vastuullisia päätöksiä tänään, jotta palvelut voidaan turvata myös huomenna. Ei ole reilua ottaa tänään lainaa, jonka meidän lapset tai lastenlapset joutuisivat tulevaisuudessa maksamaan.


Hämeenlinna on upea kaupunki jo nyt! Ollaan ylpeitä sen luonnosta, historiasta ja kulttuurista niin omaleimaisista pitäjistä, kuin kantakaupungin aarteista. Jos ette usko, niin keskustelkaa tänne viime vuosina muuttaneiden kanssa. He lähes poikkeuksetta kehuvat ja hehkuttavat upeaa kaupunkiamme. Ehkä joskus pitää mennä kauas, jotta voisi nähdä lähelle.


Ollaan ylpeitä Hämeenlinnasta, tehdään sitä ylpeästi tunnetuksi ja ennen kaikkea nostetaan rima vielä rohkeasti korkeammalle, jotta Hämeenlinnasta tulisi entistä parempi paikka meille kaikille! On aika kääriä hihat ja tarttua reippaasti toimeen! Meitä Kokoomukselaisia on täällä paikalla vielä tovin, joten tulkaahan rohkeasti vetämän hihasta, juttelemaan ja kertomaan ajatuksianne. Yhdessä tämä kaupunki on paljon enemmän! Oikein hyvää vappua ja kevättä teille kaikille!

 

Ota rohkeasti yhteyttä ja tule seuraamaan ja keskustelemaan kanssani myös Facebookissa. Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista.
Blogin kuvan tiedot


Kuvaaja: Sari Rautio


Paikka: Hämeenlinnan tori


Kuvassa: Kokoomuksen Hämeenlinnan valtuustoryhmän puheenjohtaja Kirsi Lehto (allekirjoittanut)

60 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page