Perheiden asiat ovat yksi tärkeimmistä vaaliteemoistani - Näin ajattelin jo ennen, kuin olin lopullisesti päättänyt asettuako ehdolle vai ei. Siksi oli helppoa lupautua Ääni lapselle -kampanjan tukijaksi. Vaaliteemanani on kuitenkin perheiden hyvinvointi pelkästään lapsien ja nuorien sijaan. Tämä siksi koska uskon, että lasten ja nuorten hyvinvointi syntyy koko perheen hyvinvoinnin kautta.
Tässä kirjoituksessa esittelen teemat, joihin olen sitoutunut Ääni lapselle -kampanjan myötä. Jokaisen teeman osalta olen myös tehnyt ehdotuksen, mitenkä asioita voisi edistää Hämeenlinnassa.
1. Varmistan päätöksilläni lasten yhdenvertaisuutta. Minun kuntani tarjoaa lapsille
tasaveroisia mahdollisuuksia harrastaa ja huomioi erilaiset perheet, lapsiryhmät ja
elämäntilanteet.
Hämeenlinna 2030 visioni yksi tärkeistä tavoitteista on harrastustakuu. Harrastusten kautta syntyy ystävyyssuhteita ja luottamuksellisia suhteita aikuisiin, mitkä tukevat lapsia ja nuoria aikuistumisen matkalla. Ystävät ja luotettavat aikuiset on yksi tärkeimmistä keinoista ennaltaehkäistä syrjäytymistä.
2. Ymmärrän, että lapset ja nuoret ovat kuntalaisia ja heitä tulee kuunnella. Lisään
omilla toimillani lasten osallistumista kunnan päätöksentekoon.
Viisaus ei asu pelkästään päättäjien tai aikuisten päässä. Siksi kuntalaisia pitää kuunnella kautta linjan nykyistä enemmän, myös lapsia ja nuoria. Tavoitteenani on, että Hämeenlinnaan otettaisi käyttöön kuntalaisia osallistava budjetti, jossa kuntalaisten arjen ääni kuuluu. Alkuun voidaan aloittaa pienesti, myöhemmin isommin kun nähdään, miten kokeilut toimivat. Myös lapsille ja nuorille voitaisiin tehdä oma budjetti, josta he voisivat itsenäisesti päättää ja samalla myös opetella päätöksentekoa onnistumisen ja erehtymisen kautta.
3. En säästä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen laadusta. Minun kunnassani
perheet voivat luottaa siihen, että lähikoulun ja päiväkodin palvelut ovat
laadukkaita, niissä on riittävästi koulutettua henkilökuntaa ja sopivan kokoiset
lapsiryhmät.
Terveet ja sopivan kokoiset lähikoulut on minulle todella tärkeä teema. On tärkeämpää säästää lähikoulut, kuin esimerkiksi kaikki kantakaupungin terveysasemat. Lapset käyvät koulussa joka arkipäivä, mutta terveysasemalla käydään pääsääntöisesti vain muutaman kerran vuodessa. Säästäminen esimerkiksi tukiopetuksesta, koulupsykologeista tai perhetyöstä kostautuu erittäin kalliina tukipalveluina myöhemmin. On erittäin tärkeää, että lasta ja lapsen asioita ei pompotella luukulta toiselle ja että lasta autetaan muutoinkin kuin virastoaikana.
4. Vaadin, että kunnassani päätösten lapsivaikutukset arvioidaan ja päättäjänä
ymmärrän, mitä päätökseni tarkoittaa lasten ja perheiden arjessa. Minun kuntani ei säästä lapsista.
Lapsivaikutusten arviointi on jäänyt tekemättä liian usein, tai ainakin sille se tuntuu. Miten avoimet oppimisympäristöt vaikuttavat lapsiin? Miten päiväkotiryhmät tulisi muodostaa? Mitkä ovat pitkän tähtäimen seuraukset, jos harrastustoiminta keskeytetään pitkäksi aikaa Koronan vuoksi? Mitkä ovat seuraukset, jos perhetyön jonot kasvavat mahdottomiksi? Kuinka moni lapsi lopettaa harrastuksen, koska hallimaksut nousevat ja vanhemmilla ei ole enää varaa maksaa?
Lapsivaikutuksia on ymmärrettävä ja muistettava arvioida myös niissä päätöksissä, jotka vaikuttavat lapsiin ja nuoriin välillisesti. On vähennettävä byrokratiaa ja lisättävä välittämistä! On uskallettava satsata ennaltaehkäisevään työhön isosti, jotta kustannukset eivät karkaa enää nykyistä kohtuuttomammaksi!
Tule seuraamaan, tykkäämään ja keskustelemaan kanssani vaalisivuillani Facebookissa.
Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista nimimerkillä @kalehto.
Blogin kuvan tiedot
Kuvaaja: Kirsi Lehto
Tapahtuma: Suomen Partiolaiset, Finnjamboree Roihu
Paikka: Evo, Hämeenlinna
Comentarios