top of page
  • Writer's picturekirsiannukkalehto

Unelmana vehreä ja viihtyisä Hämeenlinnan keskusta!

Minua haastettiin Facebookissa kertomaan, millainen on unelmani Hämeenlinnan keskustasta. Tässä blogissa kerron niistä elementeistä, joista tulevaisuuden Hämeenlinnan keskustan tulisi mielestäni muodostua. Hämeenlinnan ei kannata edes yrittää matkia Helsinkiä, Tamperetta tai muita isompia kaupunkeja, vaan kehittää kaupunkia omien vahvuuksiensa pohjalta viihtyisäksi ja vehreäksi pikkukaupungiksi! Valtaosa tässä blogissa esitetyistä ajatuksista on lainattu tai varastettu joltain muulta. Jos siis löydät omia ajatuksiasi alta, niin älähän hermostu vaan ole reippaasti ylpeä asiasta! Pidätän jo valmiiksi oikeuden täydentää listaa hyvien ideoiden pohjalta. Kerrohan siis rohkeasti, jos sinulta löytyy uusia ja raikkaita ideoita lisättäväksi listalle!1) Vehreys ja vesistöt keskeisinä elementteinä


Hämeenlinnan tulee jatkossakin olla upea ja vehreä vesistökaupunki. Rantareittiä tulisi jatkaa edelleen etelään ja vesistöjä tulisi hyödyntää paremmin. Pitkospuita voisi jatkaa koko Varikonniemen alueelle. Rantoja tulee kunnostaa ja rupata. Varmistettava, että Paasikiventie ja muut päätiet pysyvät vehreinä bulevardeina jatkossakin. Rannoille tarvitaan lisää terasseja, kahviloita ja aktiviteetteja sekä veneilijöille palveluita. Kokeilukulttuuri kunniaan ja väljennystä lupakäytäntöihin, jotta yrittäjät saadaan innostumaan!


2) Puistoja kaiken ikäisille ja kaiken karvaisille


Launeen puisto Lahdessa, Kupittaan puisto Turussa tai Kotkan kaupungin lukuisat puistot voisivat toimia esimerkkinä myös Hämeenlinnalle. Monipuoliset puistot upeine kukkaistutuksineen, vesiaiheineen ja aktiviteetteineen tuovat eri ikäisille kaupunkilaisille virkistystä ja houkuttelevat matkailijoita kauempaakin. Jotakin sen kaltaista toivoisin myös Hämeenlinnaan! Paikkana voisi olla Kaupunginpuisto, Linnanpuisto, Hämeensaari tai Aulanko. Keskustan tienoo ansaitsisi myös kunnollisen koirapuiston nykyisen kuravellin tilalle.


3) Torin ympäristön kehittäminen


Sen varaan emme voi laskea, että kaupunkiin tulisi rynnimällä uusia kauppoja vaikka mitä sirkustemppuja tehtäisiin. Marketti- ja verkkokauppakulttuuri vie väkisin kehitystä toiseen suuntaan ja Goodman on jo rakennettu. Goodmanin ja torin välistä katuosuutta tulisi kehittää ja houkuttelevuutta kasvattaa esimerkiksi antamalla lupia terassirakentamiseen ja lisäämällä kukkaistutuksia. Koko matkan voisi muuttaa myös kävely/pyöräilykaduksi. Koska keskustaan halutaan lisää elämää, on vahvasti mietittävä, että mitä toimintoja kaupunki itse voisi jatkossa keskittää lähelle toria elävyyden säilyttämiseksi ja kasvattamiseksi. Toripaviljonki voisi lisätä torin käytettävyyttä ja houkutella lisää pieniä tapahtumia. Voisiko esimerkiksi Hämeenlinnan keskustasta tulla taiteen, antiikin, huutokauppojen, antikvariaattien ja kirpputorien mekka, johon tullaan ympäri Suomea? Villeimmätkin uudet ideat ovat tervetulleita!


4) Hämeensaaren kehittäminen


Olisi todella hienoa, jos Hämeensaari kaupungin paraatipaikalla korostaisi kaupungin kulttuuria ja historiaa. Puurakentaminen tai vanhalta näyttävä rakentaminen sopisi todella hyvin Hämeenlinnan tyyliin. Siitä en ole kuitenkaan varma, onko tämä ehdotus markkinoiden näkökulmasta realistisesti mahdollista. Siksi asiasta tulee käydä tarkempia markkinakeskusteluja rakennuttajien kanssa. Se on myös ihan varteen otettava vaihtoehto, että isompi osa alueesta muutetaan toistaiseksi puistoksi, jolloin mahdollisille tulevaisuuden päätöksille ja ideoille jää myös tilaa. Maailman ei tarvitse tulla heti valmiiksi!


5) Kantolan kehittäminen


Keskustavisiota ja kaupunkia tulisi ehdottomasti laajentaa tulevaisuudessa Kantolan suuntaan. Upealla maisemalla varustellut asunnot taatusti kiinnostavat uusia asukkaita ja rakentajia. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että sekä myymälöille että teollisuudelle tulee kaavoittaa merkittävästi lisää uusia tontteja yrityksiä houkutteleville paikoille. Mielestäni on myös harkitsemisen arvoista, josko Kantola voisi olla sopiva paikka tulevaisuuden areenalle tai uudelle jopa rautatieasemalle. Vaikka näihin ei ole juuri nyt tai edes lähivuosina ole rahaa tai mahdollisuuksia, niin kaavoituksessa on kyettävä katsomaan yli useiden vaalikausien.


6) Keskustassa asuminen


Kannatan sitä, että keskustan alueelle tehdään täydentävää rakentamista. Myös rakennuskorkeuden kasvattamista olisin valmis miettimään muutamilla kerroksilla, joskaan kovin korkeat rakennukset eivät ainakaan historiallisen keskustan alueelle sovi. Liikaa tiivistämistä tulee kuitenkin välttää, sillä kukaan ei todellakaan muuta Hämeenlinnaan tuijottamaan naapurin seinää. Jokaisella rakennettavalla alueella tulee löytyä puistoja ja tilaa istutuksille. Kaavoituksen kautta tulee varmistaa, että keskustaan saadaan myös perheille sopivia asuntoja ja perheiden tarvitsemia palveluita.


7) Pysäköinti


Toriparkin rakentaminen kaupunkilaisten rahoin on aivan liian kallista ja puolityhjistä parkkitaloista en ole lainkaan innoissani. Asiaan on löydyttävä muita ratkaisuja. Kiekkopysäköintiä kannattaisi ehdottomasti kokeilla, josko se vetreyttäisi keskustan tilannetta. Sopivan kävelymatkan päästä keskustasta tarvitaan myös ilmaisia pysäköintipaikkoja keskustassa työssä käyville. Asialla alkaa olla kiire, sillä kohta kaupungin reunamat on jo kaavoitettu täyteen! Lisää pysäköintiin liittyvistä ajatuksistani löydät aikaisemmista blogikirjoituksistani.


8) Logistiikka ja liikenne


Linja-autoasema kannattaisi siirtää Goodmanin läheisyyteen ja nykyinen linja-autoasema ottaa muuhun käyttöön. Erityisesti pitkän matkan joukkoliikenteen käyttöä tulee tukea ilmaisen pysäköinnin avulla. Ydinkeskustaan tulee päästä kätevästi kävellen, pyörällä tai bussilla. Muistettava kuitenkin, että merkittävä osa ihmisistä haluaa tai joutuu hoitamaan asiointinsa autolla.


Vielä lopuksi todettakoon, että unelma ei ole varmasti valmis ja se ei synny yksin. Rahaa ei tähän kaikkeen löydy yhden, kahden tai edes kolmen valtuustokauden aikana. Kun visio on kirkas, voidaan asioita edistää kuitenkin pala palalta ja askel askeleelta. Yhdessä voimme luoda Hämeenlinnasta upean kulttuuri- ja luontokaupungin puhtaan ja kimmeltävän Vanajan veden rannalla!

 

Lue myös ajatuksistani Hämeenlinnan visioksi vuodelle 2030. Vision kautta löydät myös helposti muita samaan aiheeseen liittyviä blogipostauksia tai videoita.


Tule seuraamaan, tykkäämään ja keskustelemaan kanssani vaalisivuillani Facebookissa.

Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista nimimerkillä @kalehto.Blogin kuvan tiedot

Kuvaaja: Kirsi Lehto

Paikka: Kaupunginpuisto, Hämeenlinna

78 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page