Hämeenlinnassa on valtava määrä tyhjiä kiinteistöjä, joiden ylläpidosta tulee jatkuvasti merkittävä määrä kustannuksia. Keskustan hiljeneminen johtuu osin siitä, että myös keskustassa on useita tyhjiä kiinteistöjä, niin kaupungin kuin muidenkin toimijoiden omistamina.
Pitäjissä puolestaan on merkittävä määrä myymättömiä tontteja, joiden hintaa on pidetty kohtuuttoman korkeana. Tyhjien rakennusten myynti ja pitkään myymättä olleiden tonttien kampanjointia ei ole vauhditettu siitäkään huolimatta, että valtuusto on useina vuosina selkeästi ilmaissut asiasta tahtotilansa.
Alla oleva kirjotus on alunperin julkaistu Hämeen Sanomissa 28.11.2024. Helmikuussa 2025 tilanne on lähes sama.

Hämeenlinnassa on merkittävä määrä tyhjiä kiinteistöjä, jotka ovat osittain jo kotoisin siltä ajalta, kun pitäjät yhdistettiin Hämeenlinnaan. Viranhaltijoilta saadun arvion mukaan tyhjillään olevien rakennusten aiheuttama ylläpitokulu on noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa.
Tyhjillään olevien rakennusten kunto heikkenee jatkuvasti ja niiden arvo laskee. Myynti on sitä vaikeampaa, mitä pidempään rakennus on tyhjillään. Tyhjien rakennusten myynti ei ole vauhdittunut siitäkään huolimatta, että valtuusto on useina vuosina selkeästi ilmaissut asiasta tahtotilansa. Nyt on viimeinen hetki ottaa asia tosissaan, ennen kuin hyvinvointialueen käytöstä vapautuu aiempaa enemmän tarpeettomaksi käyviä kiinteistöjä niin Hämeenlinnassa kuin muuallakin Suomessa.
On tärkeää ottaa käyttöön uusia toimintatapoja, joiden avulla kiinteistöt saadaan aiempaa nopeammin myyntiin ja uudelleen käyttöön. Kun tyhjät rakennukset saadaan uudelleen käyttöön, synnyttää se uusia mahdollisuuksia ja parhaimmillaan lisää elinvoimaa uusien asukkaiden tai yritysten kautta.
Sen vuoksi teimme Hämeenlinnan Kokoomuksen aloitteesta ja lähes kaikkien (SDP, PS, vihreät, KD, vas.) valtuustoryhmien tuella aloitteen, jossa esitimme useita tärkeitä toimenpiteitä toteutettavaksi mahdollisimman pian. Kaikki tyhjät kiinteistöt tulee antaa kiinteistövälityksen ammattilaisille myytäväksi. Tyhjenevien kiinteistöjen ennakkomyynti tai hiljainen myynti tulee aloittaa heti, kun käy ilmi, että rakennus tulee tyhjenemään.,
Elinvoiman lisäämiseksi tulee innovoida ja hyödyntää erilaisia kohteeseen sopivia myyntikeinoja, kuten huutokauppaa tai kilpailutusta, jossa myynti ei määräydy korkeimman hinnan perusteella, vaan parhaiten elinvoimaa lisäävän tarkoituksen mukaisesti.
Kiinteistöjä tulee myydä tarvittaessa alle tasearvon, jopa lähes ilmaiseksi, mikäli kauppaehtojen kautta varmistetaan, että rakennukset kehittävät kaupungin elinvoimaa.
Erittäin edullinen hinta on perusteltu myös silloin, jossa edullisempi hinta nopeuttaa selvästi myyntiä ja siten selvästi vähentää ylläpitokuluja.
Kiinteistöjä myytäessä on kuitenkin varmistettava, ja niitä ei käytetä eettisesti vääränlaisiin tarkoituksiin. Lisäksi luodaan välitilakonsepti, jonka kautta voidaan nykyistä paremmin hyödyntää sellaisia tyhjiä kiinteistöjä, joiden myyntiajan oletetaan olevan pidempi.
On innovoitava uusia keinoja, jotta tarpeettomaksi käyvien rakennusten myyntiä ja uusiokäyttöä voidaan tehostaa. Keskeistä myös on, että onnistumista seurataan säännöllisesti ja tilanne tuodaan läpinäkyväksi kaupungin luottamushenkilöille.
Kiinteistöjen myyntiä ja kiinteistökehitystä toteutetaan kiinteistöstrategian mukaisesti ja siten että tyhjiä rakennuksia myydään nykyistä aktiivisemmin, ennakoivammin ja markkinalähtöisellä hinnoittelulla. Strategian toteutumista raportoidaan kaupunginhallitukselle neljännesvuosittain.
Lähes kaikki valtuutetut ovat ryhmiensä kautta nyt ilmaissut selkeästi tahtotilansa. Nyt on viranhaltijoiden vuoro näyttää, että asiat aidosti ja oikeasti etenevät valtuuston tahtotilan mukaisesti.
Kirjoittaja on kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Hämeenlinnassa.
Ota rohkeasti yhteyttä ja tule seuraamaan ja keskustelemaan kanssani myös Facebookissa. Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista.
Blogin kuvan tiedot
Kuvaaja: Kirsi Lehto
Paikka: Kuva on otettu Raatihuoneelta. Kuvassa näkyy Hämeenlinnan tori ja vanha Lääninhallitus.
Kuvassa näkyvä Lääninhallitus on Senaattikiinteistöjen omistama sekä suojeltu hyvin tarkasti sisältä ja ulkoa. Lääninhallituksen talo on suojeltu valtion omistamien rakennusten suojelusta annetun asetuksen (480/85) nojalla valtioneuvoston päätöksellä 2.12.1993. Rakennuksen suojeluluokitus on S1, eli se on suojeltu kokonaan.3 Vaikka tilanne on haastava, niin siitä huolimatta Hämeenlinnan tulisi pyrkiä vaikuttamaan siihen, että Senaattikiinteistöt edistäisivät rakennuksen uusiokäyttöä.
Comments