Hämeen ammattikorkeakoulun keskustakampus -hankkeesta liikkuu todella paljon virheellistä tietoa. Sen vuoksi halusin selkeyttää, miksi Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeenlinnan kaupunki valmistelevat kampuksen mahdollista siirtoa keskustaan ja mitä vaikutuksia sillä voi olla.
Lopullista päätöstä rakentamisesta tai edes kaavoituksen aloittamisesta ei ole vielä tehty. Osana aiesopimusta on sovittu, että nykyisten rakennusten tulevaisuus tulee lähtökohtaisesti ratkaista ja niille löytää uudet käyttötarkoitukset, ennen kuin uuden kampuksen rakentamisesta lopullisesti päätetään.
Kirjoitus on julkaistu alunperin Hämeen Sanomissa 2.2.2025.

Miksi Hamk haluaa siirtää kampuksen keskustaan?
Hamk tarvitsee osaavaa työvoimaa kasvaakseen, esimerkiksi opettajia, tutkijoita ja hallinnon työntekijöitä. Hamkissa on esimerkiksi noin 50 tutkijayliopettajaa, joille vaatimuksena on alalle soveltuva tohtorin tai lisensiaatin tutkinto. Tällaisia ihmisiä on todella vaikeaa löytää Hämeestä, joten sujuva liikkuminen pääkaupunkiseudulta ja Pirkanmaalta on elintärkeää.
Yhteyksiä Visamäkeen on mahdotonta saada niin sujuviksi, että työmatka esimerkiksi Tampereelta tai Helsingistä pysyy kohtuullisena, ottaen huomioon, että myös lähtöpäässä tarvitaan usein joukkoliikennettä.
Kampuksen tulee vastata tulevaisuuden koulutuksen tarpeisiin. Tarvitaan työtiloja, jossa opiskelijat voivat opiskella ja toimia aiempaa työelämälähtöisemmin. Samalla syntyy uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä yritysten kanssa.
Laadukas tutkimus ja tuotekehitys on koko maakunnan kilpailukyvyn elinehto. TKI-toimintaa tai kansainvälisten maksavien opiskelijoiden määrää on mahdotonta kasvattaa, jos osaavaa työvoimaa ei ole riittävästi saatavilla.
Hämeenlinnassa on opiskelija-asuntoja liian vähän ja kulkuyhteydet kampukselle ovat monilta osin haastavia. Visamäessä asuu vain noin 10 % Hamkin opiskelijoista.
Hyvät yhteydet eri puolilta kaupunkia ja kaupungin ulkopuolelta ovat siksi erittäin tärkeitä. Hamk on kyennyt kasvattamaan maksavien opiskelijoiden määrää muutamassa vuodessa nollasta yli 800 opiskelijaan.
Hamk nähdään erittäin houkuttelevana korkeakouluna maailmalla ja nykyaikainen kampus tekisi Hamkista aiempaa houkuttelevamman. Jos emme kykene ratkaisemaan asuntoihin ja liikkumiseen liittyviä haasteita, niin tällöin opiskelijat ja varsinkin lukukausimaksujamaksavat opiskelijat päättävät mennä muualle.
Miksi Hämeenlinnan kaupunki haluaa olla mukana rahoittamassa Hamkin uuden kampuksen rakentamista?
Kampus vilkastuttaa ja lisää merkittävästi keskustassa kävijöitä. Hämeenlinnan kampuksella on kirjoilla noin 5 000 opiskelijaa ja noin 400 työntekijää. Mahdollinen kampusinvestointi toisi keskustaan päivittäin arviolta 1 000-2 000 opiskelijaa, työntekijää ja vierailijaa. Tavoitteena on, että keskustaan rakennettaisiin uusia asuntoja yli 2 000 asukkaalle.
Päätös keskustakampuksen rakentamisesta tekisi Hämeenlinnasta merkittävästi nykyistä kiinnostavan investointikohteen myös asuinrakentamisen näkökulmasta. Hamk on Hämeen merkittävin TKI-toimija ja yhteistyötä yritysten kanssa tulee entisestään kasvattaa. Vetovoimainen ja vahva korkeakoulu lisää koko Hämeen maakunnan kilpailukykyä ja houkuttelevuutta.
Yritykset tarvitsevat myös yhä enemmän koulutettuja maahanmuuttajia. Ulkomailta tulevat korkeakouluopiskelijat ovat erittäin potentiaalinen ryhmä työvoiman saatavuuden ja kotoutumisen onnistumisen näkökulmasta.
Kiinnostava korkeakoulu vahvistaa Hämeenlinnan ja koko Hämeen identiteettiä. Nykyisen kampuksen koetaan olevan liian irrallaan kaupungista. Ammattikorkeakoulun hyvää ja pitkäjännitteistä työtä ei tunneta riittävän hyvin ja sen vuoksi sen mahdollisuuksia ei myöskään osata riittävän hyvin hyödyntää.
Monikaan kaupunkilainen ei esimerkiksi tiedä sitä, että Hämeen ammattikorkeakoulussa on 10 000 opiskelijaa, joista 5 000 on Hämeenlinnassa kirjoilla. Vastaavasti haasteena on, että merkittävä määrä opiskelijoista muuttaa valmistumisen jälkeen muualle, koska he eivät integroidu riittävän hyvin kaupunkiin.
On tärkeää, että uusi kampus olisi osana kaupunkilaisten ja yrittäjien arkea ja vastaavasti Hämeenlinna osana opiskelijoiden elämää. Mitä paremmin jokainen opiskelija ja työntekijä integroituu osaksi kaupungin arkea, sitä todennäköisemmin hän myös muuttaa ja jää kaupunkiin.
Lue myös aiempi kirjoitukseni, Hamkin kampuksen siirto Hämeenlinnan keskustaan olisi lottovoitto, joka on julkaistu Hämeen Sanomissa 12.3.2024
Kirjoittaja Kirsi Lehto on valtuustoryhmän puheenjohtaja (kok.), kaupunginhallituksen jäsen ja Hämeen ammattikorkeakoulun hallituksen jäsen Hämeenlinnasta.
Ota rohkeasti yhteyttä ja tule seuraamaan ja keskustelemaan kanssani myös Facebookissa. Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista.
Comments