top of page
  • Writer's picturekirsiannukkalehto

12.12.2022 valtuustossa vielä kerran avoimista oppimisympäristöistä

Eilen oli vuoden 2022 viimeinen valtuuston kokous. Lista oli hämmästyttävän lyhyt, ottaen huomioon, että seuraava kokous on vasta helmikuussa. Kaikki muut päätökset menivät nuijimalla läpi, paitsi viimeinen pykälä, joka koski perussuomalaisten aloitetta koskien avoimia oppimisympäristöjä.


Isossa kuvassa tärkeimmät päätökset olivat sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet -ohjeen päivitys sekä Hämeenlinnan kaupungin riskienhallintapolitiikka -asiakirjan päivitys. Sinänsä päivityksissä ei ollut mitään mullistavaa, mutta on erittäin tärkeää, että niitä pidetään asianmukaisesti ajan tasalla.


Kokouksessa päätettiin poikkeuksellisen monista luottamushenkilövalinnoista. Hämeenlinnan opiskelija-asuntosäätiön luottamushenkilöjäseniksi valittiin Iija Filen (kok) ja Tuomas Koskinen (ps). Minttu Saarinen (vas) määrättiin vasemmistoliiton 2. varavaltuutetuksi, sillä Johanna Janhunen (vas) on ilmoittanut muuttavansa pois Hämeenlinnasta.


Timo Kaunistolle (kesk) myönnettiin ero kaupunginhallituksesta ja tilalle valittiin Leena Suojala (kesk). Myös Mirka Soinikoski (vihreät) oli pyytänyt eroa kaupunginhallituksen varajäsenen tehtävästä. Hänen tilalleen valittiin Päivi Sieppi (vihreät). Kaunisto ja Soinikoski jatkavat kuitenkin edelleen kaupunginvaltuutettuina. Leenalle ja Päiville lämpimästi tervetuloa kaupunginhallituksen pöydän ääreen!


Lopuksi vielä muutamia näkemyksiäni koskien avoimien oppimisympäristöjen aloitetta. Lasten ja nuorten oppiminen ja työrauha koulussa ovat todella tärkeitä asioita. Siitä huolimatta päätin kuitenkin tällä kertaa olla pitämättä puheita, sillä tärkein vaikuttamistyö on jo tehty ennen valtuustoa. Haasteet kulminoituvat erityisesti Nummen kouluun. Ongelmat eivät ole johtuneet pelkästään ns. avoimista oppimisympäristöistä, vaan siitä, että kouluun on tuupattu aivan liikaa lapsia. Kouluverkkoselvitys on nyt menossa ja tärkeintä on ensin ratkaista se, miten tilat ja kouluun ottoalueet ratkaistaan niin, että missään koulussa ei olisi liikaa lapsia tiloihin nähden. Selvityksen jälkeen tullaan myös tekemään lapsivaikutusten arviointi.


Oppimisympäristöön liittyviä haasteita ei saa väheksyä, vaikka suurin ongelma onkin liian täysi koulu. Onneksi toimenpiteitä on jo tehty tilanteen korjaamiseksi, kuten lasiseinien lisääminen, mutta vielä tekemistä myös on. Oppimisympäristöihin liittyvä kysely on tehty 5. ja 8. luokkalaisille. Sen tuloksia nyt odotellaan. Itse olisin toivonut, että kysely olisi tehty ihan kaikille luokille, kaikille huoltajille ja kaikille opettajille.


Lopulta perussuomalaisten esitys uusien seinien rakentamisesta kaatui muiden ryhmien ollessa pohjaesityksen kannalla. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta on nyt paljon vartijana, että tulokset analysoidaan asianmukaisesti ja tehdään tarvittavat toimenpiteet. Tarvittaessa myös kyselyn laajentamista tulee vaatia, mikä kattaisi kaikki luokat. Lopuksi vielä todettakoon, että alkuperäinen ajatus avoimista oppimisympäristöistä ei ole todellakaan tarkoittanut koulua ilman seiniä. Avoimien oppimisympäristöjen taustalla on ajatus, että koulurakennuksessa olisi monimuotoisia tiloja erilaisiin tarkoituksiin ja koulurakennuksen lisäksi voitaisiin hyödyntää myös muita oppimisympäristöjä kuten esimerkiksi urheilu- ja kulttuuritiloja tai vaikkapa lähimetsiä.


Vielä lopuksi haluan kiittää Kokoomuksen kautensa päättävää valtuustoryhmän puheenjohtajaa Helena Lehkosta. Hän on hyvässä yhteistyössä ja ammattitaidolla luotsannut valtuustoryhmäämme ja toiminut myös kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajien ryhmän puheenjohtajana yhtä ammattitaitoisesti. Lämpimät kiitokset Helena!


Sain kunnian aloittaa Helenan jalanjäljissä Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana. Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, sillä sain ympärilleni hienon tiimin matkaan. 1. varapuheenjohtajana toimii Mika Walkamo, 2. varapuheenjohtajana Atte Tarri ja 3. varapuheenjohtajana Antti Ahonen sekä valtuustoryhmän sihteerinä Päivi Lindqvist. Lämpimät kiitokset koko valtuustoryhmälle luottamuksesta! Lämpimästi onnea myös kaikille muille valituille! Hienoa lähteä rakentamaan yhteistyötä uusin voimin.


 

Ota rohkeasti yhteyttä ja tule seuraamaan ja keskustelemaan kanssani myös Facebookissa. Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista.



Blogin kuvan tiedot

Kuvaaja: Elisa Hyvärinen

Paikka: Hämeenlinnan Raatihuoneen valtuustosali.

Kuvassa: Vasemmalta alkaen Antti Ahonen, Mika Walkamo, Kirsi Lehto ja Atte Tarri.

49 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page