top of page
  • Writer's picturekirsiannukkalehto

10.6.2024 valtuustossa tehtiin Tämän valtuustokauden tärkein päätös

Tämän viikon ja ehkä koko valtuustokauden tärkein päätös oli hyvinvointialue Oma Hämeen ja Hämeenlinnan kaupungin välinen kiinteistökauppa. Kauppa on ehdollinen siihen asti, että hyvinvointialueen valtuusto tekee yhtenevän päätöksen, ja että viime kädessä valtio hyväksyy kaupan hyvinvointialueen osalta.
 

Neuvottelut kiinteistökaupasta lähtivät liikkeelle siitä, kun hyvinvointialue päätti ehdottaa kaikkien kantakaupungin terveyspalveluiden keskittämistä sairaalanmäelle. Tällä olisi Hämeenlinnan kaupungin ja hämeenlinnalaisten näkökulmasta paljon negatiivisia vaikutuksia. Ensinnäkin terveyspalveluiden saavutettavuus eri puolilta kaupunkia olisi kaupunkilaisille todella huono. Toiseksi kaupungille jäisi valtava määrä haastavasti myytäviä kiinteistöjä ylläpidettäviksi. Kolmanneksi kasvava liikenne olisi aiheuttanut Ahveniston alueelle merkittävää liikenteen sumppuuntumista, mikä olisi todennäköisesti johtanut merkittäviin investointeihin sekä infran että joukkoliikenteen näkökulmasta.

 

Nyt alustavasti päätetyistä kaupassa hyvinvointialue saisi itselleen pääterveysaseman, pääpaloaseman ja hätäkeskuksen, Uppsalatalon ja Voutilakeskuksen. Hämeenlinnan kaupunki saisi puolestaan sairaalanmäen vanhat kiinteistöt, jotka on tarkoitus vuokrata hyvinvointialueelle niiden käytön elinkaaren loppuun asti ja sen jälkeen purkaa niin, että alue voidaan vapauttaa asumisen käyttöön. 


Kaupan myötä hyvinvointialue vastaa kaikkien käytössään olevien rakennusten ylläpidosta ja korjauksesta, mikä vähentää merkittävästi kaupungin rakennusten ylläpitoon ja investointeihin liittyviä riskejä. Kaikki sote-kiinteistöt eivät kuitenkaan poistu tämän kaupan myötä kaupungin omistuksesta, vaan kaupungin vastuulle jää edelleen pienempiä terveysasemia, jotka tyhjentyvät tulevina vuosina ja jotka pitää saada myytyä. 

 

Vaihtoehtoiset yhtälöt ovat kaikkinensa huonoja. Jos Oma Häme keskittäisi kaikki palvelunsa sairaalanmäelle, niin kaupunki menettäisi vuokratuloja n. 6,6 meur. Oma Hämeen kuomana taas on kymmenien miljoonien kirjanpidolliset poistot. Menneinä vuosina poistoja käsiteltiin kovin monenlaisella ja nykyisen mittapuun näkökulmasta kyseenalaisellakin tavalla ja osin sen vuoksi tässä tilanteessa nyt ollaan.

 

Nyt päätetyssä ehdotuksessa kaupunki ostaa sairaala-alueen 63 miljoonalla eurolla ja Oma Häme ostaa pääterveysaseman, pääpaloaseman ja hätäkeskuksen, Uppsalatalon ja Voutulakeskuksen kiinteistöt 34,5 miljoonalla eurolla. Kaupunki joutuu maksamaan välirahaa lähes 29 meur. Miksi sitten kaupungin kannattaa tehdä tällainen kovin negatiiviselta kuulostava kauppa, varsinkin kun tällä valtuustokaudella saavutettu velan kasvu saatiin vihdoinkin keskeytettyä?


Lähtökohtana on, että Oma Häme on vuokralla kaikissa kiinteistöissä vuoden 2026 loppuun asti ja osassa rakennuksista vuoden 2045 loppuun asti. Huomioitava, että kaupungille jää myös useiden miljoonien purkukulut. Näin ollen kaupunki velkaantuu merkittävästi, mutta saa toisaalta vuokrina takaisin maksamansa kauppahinnan, paremmin toimivat yhteydet pääterveysasemalle ja erittäin hyvällä paikalla sijaitsevan alueen kiinteistökehitystä varten.

 

Yhtälö ei ole kaupungin kannalta paras mahdollinen, mutta näissä olosuhteissa kuitenkin paras huonoista vaihtoehdoista. Päätös tehtiin valtuustossa yksimielisesti. Valmistelu tehtiin ripeästi, kuitenkin erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja punniten. Luottamushenkilöt sitoutettiin mukaan heti alusta alkaen. Tällaista tehokasta valmistelua ja ns. tiukan paikan yhteistuumaisia päätöksiä soisi kaupungissa olevan useamminkin! 

Ota rohkeasti yhteyttä ja tule seuraamaan ja keskustelemaan kanssani myös Facebookissa. Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista.


Blogin kuvan tiedot

Kuvaaja: Kirsi Lehto

Paikka: Valtuustosali Hämeenlinnan Raatihuoneella

21 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page